Pohod po poti meteorita

 4. Pohod Po poti meteorita jesenice

 

 

V sklopu festivala znanosti in fantastike bomo tudi letos organizirali že 4. ponovitev pohoda na mesto padca meteorita Jesenice na Mežakli.

OBVESTILO

Zaradi slabe vremenske napovedi bo 4. pohod po poti meteorita Jesenice 2021, ki naj bi bil izveden 4.5.2021 – PRESTAVLJEN.

Pohod bo izveden v koncu meseca maja/ začetku junija oziroma, ko bodo vremenske in epidemiološke razmere to dopuščale.

 

Udeležba je v celoti brezplačna.

𝐍𝐚 𝐩𝐨𝐡𝐨𝐝 𝐬𝐞 𝐛𝐨 𝐨𝐛𝐯𝐞𝐳𝐧𝐨 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭𝐢 𝐧𝐚 𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚.𝐬𝐢

Ob prijavi pustite: ime, priimek, kontakt (telefon in/ali e-pošta), naslov in datum rojstva. Podatke bomo obdelovali izključno za namen dogodka (obveščanje o morebitni prestavitvi datuma, priprava pohoda v skupinah glede na omejitev zbiranja).

 

𝐏𝐨𝐭𝐞𝐤 𝐩𝐨𝐡𝐨𝐝𝐚:
9.00 – zbor pri avtobusni postaji na Kočni in predstavitev poti in njenih znamenitosti.
9.15 – pričetek pohoda.
Previden čas hoje v obe smeri (brez postankov) je približno 3 ure.
12.30 – predviden povratek na izhodiščno točko na Kočni.

 

𝐓𝐫𝐚𝐬𝐚 𝐩𝐨𝐡𝐨𝐝𝐚:
Kočna – Poljanska baba – planina Obranca – Planinski vrh (mesto najdbe meteorita).

 


Več informacij dobite na:
𝐰𝐰𝐰.𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚.𝐬𝐢 ali info@meteorita.si
* dogodek sofinancira Občina Jesenice

Pohod Po poti meteorita jesenice

 

Nad Jesenicami je 9. aprila 2009 ob treh zjutraj eksplodiral meteorit, ki je imel prvotno maso 300 kg in je v zemeljsko atmosfero priletel s hitrostjo 14 km/s.  Kosi meteorita, okoli 30 kg skupne mase, so se po eksploziji  razpršili po širšem območju Mežakle, velikem okoli 800 hektarov. Najdeni so bili le trije kosi v okolici Planskega vrha: prvi največji kos BOJO, s skupno maso 2,293  kg , sta 17. maja 2009 odkrila Jožef Pretnar in Bojana Krajnc, drugega, z maso 0,956 kg, je 27. avgusta  2009 našel Danijel Repe, tretjega z maso 0,361 kg, pa sta  21. junija 2009 našla nemška lovca na meteorite Ralph Sporn in Martin Neuhofer. Z znanstveno analizo so ugotovili, da je meteorit kamniti hondrit tipa 1,6 in  je krožil med Marsom in Jupitrom okoli 4,5 milijard let.  Meteorit Jesenice je šele enajsti meteorit v svetu, ki so mu lahko točno izračunali in določili orbito. S svojimi astronomskimi podatki predstavlja izjemen predmet v geološki dediščini Slovenije. Več o meteoritu Jesenice lahko izveste iz knjižice, ki jo dobite v Kosovi graščini, Gornjesavski muzej Jesenice.

V Sloveniji so bili doslej našli pet meteoritov: železov meteorit Avče (1908), hondrit Jezersko (1992), hondrit Jesenice (2009), železov meteorit Javorje (2009) in hondrit Novo Mesto (2020).

1. pohod po poti meteorita Jesenice 2018

Leta 2018 smo organizirali 1. pohod po poti meteorita Jesenice, katerega se je udeležilo 9 pohodnikov iz cele Slovenije. 

Foto:  Stane Arh

2. pohod po poti meteorita Jesenice 2019

Ob deseti obletnici padca meteorita smo organizirali 2. pohod Po poti meteorita, ki je potekal od Kočne do vrha Planskega vrha. Pohoda se je udeležilo 19 pohodnikov. Na letošnjem pohodu sta sodelovala tudi prva najditelja meteorita Bojana Krajnc in Jožef Pretnar ter Marjan Zupan, ki je takoj po prvi najdbi poskrbel za odlično dokumentacijo samega dogodka.

Tekst in foto:  Stane Arh

3. pohod po poti meteorita Jesenice 2020

V letu 2020 je bil tradicionalni pohod izveden šele 10. oktobra zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanja širitve korona virusa. Pohod je bil organiziran skupaj s pohodom “Potep po Mežakli”, v organizaciji Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Na Kočni se nas je zbralo 27 pohodnikov in vreme je bilo odlično za hojo, nekoliko hladno, a sončno. Markacisti Planinskega društva Jesenice so pred pohodom uredili pot, postavili smerne table in jo opremili z markacijami. Ni več nevarnosti, da bi se na poti pohodnik izgubil v obsežnih gozdovih Mežakle. Pot je uhojena in prijetna, strma je le v začetnem delu nad Kočno. Na odprtih delih ponuja čudovite razglede na Karavanke, na Blejsko jezero z okolico, z roba Mežakle pa na Jesenice kot iz visokega balkona.

Tekst: Stane Arh, Foto: Miro Podgoršek