Po poti meteorita

Pohod Po poti meteorita

 

 

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske organizira promocijski pohod Potep po Mežakli. Letos bo združen s tradicionalnim pohodom Po poti Meteorita, ki ga organizira društvo Meteorita. Dogodek bo izveden v obeležitev svetovnega dneva turizma.

DAN:
sobota, 26. 9. 2020 

URA:
8.45 odhod avtobusa izpred športne dvorane Podmežakla proti Kočni
9.00 pričetek pohoda izpred avtobusne postaje na Kočni

TRASA POHODA:
Kočna – Poljanska baba – planina Obranca – Snežna jama – Planski vrh – razgledišče Špica – Partizanska bolnica – Zakopi – Podmežakla

DODATNE INFO:
Zaradi prilagajanja trenutnim zdravstvenim razmeram je število udeležencev omejeno na 50. Pohod bo potekal po označeni planinski poti. S Kočne je sprva nekoliko strmejši vzpon do planote, nato sledi razmeroma položna razgledna pot in nazadnje spust do Podmežakle. Pri vsaki od osmih znamenitosti ob poti bo postanek in kratka predstavitev. Malico si udeleženci priskrbijo sami. Na zadnji postaji (prireditveni prostor na Zakopih) bo za pohodnike na voljo brezplačen topel obrok. Previden čas hoje (brez postankov) je 4-5 ur. Priporočamo dobro telesno pripravljenost in pozivamo k ustrezni planinski opremi! V primeru slabega vremena se izlet prestavi na kasnejši datum. Udeležba je v celoti brezplačna.

VEČ INFO IN OBVEZNE PRIJAVE:
Ambrož Černe, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

T: 04 581 34 15

E: ambroz.cerne@ragor.si

www: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Facebook: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Ob prijavi pustite: ime, priimek, kontakt (telefon in/ali e-pošta), naslov in datum rojstva. Podatke bomo obdelovali izključno za namen dogodka (seznam potnikov za avtobus po predpisih NIJZ, nezgodno zavarovanje).

Projekt v celoti financirata Občini Jesenice in Gorje.

Pohod Po poti meteorita

 

Nad Jesenicami je 9. aprila 2009 ob treh zjutraj eksplodiral meteorit, ki je imel prvotno maso 300 kg in je v zemeljsko atmosfero priletel s hitrostjo 14 km/s.  Kosi meteorita, okoli 30 kg skupne mase, so se po eksploziji  razpršili po širšem območju Mežakle, velikem okoli 800 hektarov. Najdeni so bili le trije kosi v okolici Planskega vrha: prvi največji kos BOJO, s skupno maso 2,293  kg , sta 17. maja 2009 odkrila Jožef Pretnar in Bojana Krajnc, drugega, z maso 0,956 kg, je 27. avgusta  2009 našel Danijel Repe, tretjega z maso 0,361 kg, pa sta  21. junija 2009 našla nemška lovca na meteorite Ralph Sporn in Martin Neuhofer. Z znanstveno analizo so ugotovili, da je meteorit kamniti hondrit tipa 1,6 in  je krožil med Marsom in Jupitrom okoli 4,5 milijard let.  Meteorit Jesenice je šele enajsti meteorit v svetu, ki so mu lahko točno izračunali in določili orbito. S svojimi astronomskimi podatki predstavlja izjemen predmet v geološki dediščini Slovenije. Več o meteoritu Jesenice lahko izveste iz knjižice, ki jo dobite v Kosovi graščini, Gornjesavski muzej Jesenice.

Ob deseti obletnici padca meteorita smo organizirali 2. pohod Po poti meteorita, ki je potekal od Kočne do vrha Planskega vrha. Zaradi slabega vremena se je pohoda udeležilo 19 pohodnikov. Na letošnjem pohodu sta sodelovala tudi prva najditelja meteorita Bojana Krajnc in Jožef Pretnar ter Marjan Zupan, ki je takoj po prvi najdbi poskrbel za odlično dokumentacijo samega dogodka. Pohod naj bi postal tradicionalen.

V Sloveniji so bili doslej najdeni štirje meteoriti: železov meteorit Avče (1908), hondrit Jezersko (1992), hondrit Jesenice (2009) in železov meteorit Javorje (2009).

Tekst in fotografije:  Stane Arh