22. april 2023

Šestega tradicionalnega pohoda Po poti meteorita se je udeležilo 16 pohodnikov, večina jeseničanov, nekaj posameznikov tudi iz drugih krajev.

Vodja pohoda, Stane Arh, je pred začetkom pohoda na Kočni predstavil pomen meteorita Jesenice, saj je šele enajsti meteorit na svetu, ki so mu astronomi lahko točno izračunali tirnico. Doslej vseh najdenih meteoritov na svetu je okoli 65 000. Udeležence je pozdravila tudi direktorica RAGOR-ja Eva Štravs Podlogar in prvi najditelj meteorita Jesenice Jožef Pretnar.

Pohod je potekal v počasnem tempu z mnogimi postanki ob naravnih zanimivostih in čudovitih razgledih na okoliške kraje in hribe.  S Planskega vrha so se pohodniki po druženju in malici  spustili še do naravnega kamnitega mostu na Mežakli. Od tam smo se po enaki poti vrnili do izhodišča na Kočni.

Pohod so skupaj organizirali: Društvo Meteorita, RAGOR, Planinsko društvo Jesenice in Društvo upokojencev Jesenice. Je prvi pohod izmed sedmih načrtovanih v letu 2023, ki so vodeni in brezplačni izleti po Jeseniških hribih.

Tekst: Stane Arh

Foto: Benjamin Rot