Pohod po poti meteorita

6. Pohod po poti meteorita Jesenice 2023

 

Vabljeni, da se nam pridružite na 6. Pohodu na mesto padca meteorita Jesenice na Mežakli.

OBVESTILO

Zaradi slabih vremenskih razmer je pohod iz dne 15. aprila prestavljen na soboto, 22. aprila 2023. 

VABILO NA NAŠ POHOD

Več informacij o pohodu.

VABILO NA VSE POHODE

Več informacij o vseh pohodih v sklopu projeta PO JESENIŠKIH HRIBIH 2023.

Vabljeni, da se pohoda udeležite BREZPLAČNO in nanj povabite tudi druge.

Pohod Po poti meteorita jesenice

 

Nad Jesenicami je 9. aprila 2009 ob treh zjutraj eksplodiral meteorit, ki je imel prvotno maso 300 kg in je v zemeljsko atmosfero priletel s hitrostjo 14 km/s.  Kosi meteorita, okoli 30 kg skupne mase, so se po eksploziji  razpršili po širšem območju Mežakle, velikem okoli 800 hektarov. Najdeni so bili le trije kosi v okolici Planskega vrha: prvi največji kos BOJO, s skupno maso 2,293  kg , sta 17. maja 2009 odkrila Jožef Pretnar in Bojana Krajnc, drugega, z maso 0,956 kg, je 27. avgusta  2009 našel Danijel Repe, tretjega z maso 0,361 kg, pa sta  21. junija 2009 našla nemška lovca na meteorite Ralph Sporn in Martin Neuhofer. Z znanstveno analizo so ugotovili, da je meteorit kamniti hondrit tipa 1,6 in  je krožil med Marsom in Jupitrom okoli 4,5 milijard let.  Meteorit Jesenice je šele enajsti meteorit v svetu, ki so mu lahko točno izračunali in določili orbito. S svojimi astronomskimi podatki predstavlja izjemen predmet v geološki dediščini Slovenije. Več o meteoritu Jesenice lahko izveste iz knjižice, ki jo dobite v Kosovi graščini, Gornjesavski muzej Jesenice.

V Sloveniji so bili doslej našli pet meteoritov: železov meteorit Avče (1908), hondrit Jezersko (1992), hondrit Jesenice (2009), železov meteorit Javorje (2009) in hondrit Novo Mesto (2020).

1. Pohod po poti meteorita Jesenice 2018

Leta 2018 smo organizirali 1. pohod po poti meteorita Jesenice, katerega se je udeležilo 9 pohodnikov.

Foto:  Stane Arh

2. Pohod po poti meteorita Jesenice 2019

Ob deseti obletnici padca meteorita smo organizirali 2. pohod Po poti meteorita, ki je potekal od Kočne do vrha Planskega vrha. Pohoda se je udeležilo 19 pohodnikov. Na letošnjem pohodu sta sodelovala tudi prva najditelja meteorita Bojana Krajnc in Jožef Pretnar ter Marjan Zupan, ki je takoj po prvi najdbi poskrbel za odlično dokumentacijo samega dogodka.

Tekst in foto:  Stane Arh

3. Pohod po poti meteorita Jesenice 2020

10. oktober 2020

V letu 2020 je bil tradicionalni pohod izveden šele 10. oktobra zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanja širitve korona virusa. Pohod je bil organiziran skupaj s pohodom “Potep po Mežakli”, v organizaciji Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Na Kočni se nas je zbralo 27 pohodnikov in vreme je bilo odlično za hojo, nekoliko hladno, a sončno. Markacisti Planinskega društva Jesenice so pred pohodom uredili pot, postavili smerne table in jo opremili z markacijami. Ni več nevarnosti, da bi se na poti pohodnik izgubil v obsežnih gozdovih Mežakle. Pot je uhojena in prijetna, strma je le v začetnem delu nad Kočno. Na odprtih delih ponuja čudovite razglede na Karavanke, na Blejsko jezero z okolico, z roba Mežakle pa na Jesenice kot iz visokega balkona.

Tekst: Stane Arh, Foto: Miro Podgoršek

4. Pohod po poti meteorita Jesenice 2021

19. junij 2021

Tradicionalni 4. pohod na mesto padca meteorita Jesenice smo izvedli 19.6.2021. Na pohodu je bilo prisotnih 33 pohodnikov iz vse Slovenije.

Pot se je pričela na Kočni, nadaljevala mimo Poljanske babe, planine Obranca vse do Planinskega vrha in mesta najdbe meteorita Jesenice. Tam se je skupina razdelila na dva, kjer se je prva vrnila na izhodiščno točko na Kočni. Druga skupina pa je nadaljevala pot po Mežakli do razgledne točke nad Jesenicami, partizanske bolnice in se vrnila do Podmežakle, kjer so pohod zaključili.

Letošnji pohod smo tudi posneli in si ga lahko ogledate TUKAJ.

Foto: Gregor Vidmar

VIDEO: 4. pohod po poti meteorita Jesenice – promocijski video

Snemanje in montaža: Grega Slivnik

 

5. Pohod po poti meteorita Jesenice 2022

14. maj 2022

Trasa pohoda je bila pregledana in urejena že pred 9. aprilom 2022 (predviden datum pohoda je bil 10. april 2022). Markacisti so opravili nujna vzdrževalna dela, predvsem so odstranili padle veje in nekaj debel ter porezali veje na poti. Snega v aprilu na poti ni bilo več, je pa bil še v senčnih delih.

Zaradi slabega vremena je bil pohod večkrat prestavljen, kar je bil verjetno vzrok za slabo udeležbo. Tako smo se pohoda udeležili le štirje pohodniki. Trije predvideni vodniki in le en sam udeleženec. Na parkirišču pred športno dvorano Podmežakla ni bilo čakajočih, zato smo naročeni kombi poslali domov.

Pohod je potekal iz Kočne mimo planine Obranca in Snežne jame na Planski vrh, kjer je bil najden prvi kos meteorita Jesenice.

Tekst in foto: Stane Arh

6. Pohod po poti meteorita Jesenice 2023

22. april 2022

Šestega tradicionalnega pohoda Po poti meteorita se je udeležilo 16 pohodnikov, večina jeseničanov, nekaj posameznikov tudi iz drugih krajev. 

Vodja pohoda, Stane Arh, je pred začetkom pohoda na Kočni predstavil pomen meteorita Jesenice, saj je šele enajsti meteorit na svetu, ki so mu astronomi lahko točno izračunali tirnico. Doslej vseh najdenih meteoritov na svetu je okoli 65 000. Udeležence je pozdravila tudi direktorica RAGOR-ja Eva Štravs Podlogar in prvi najditelj meteorita Jesenice Jožef Pretnar.

Pohod je potekal v počasnem tempu z mnogimi postanki ob naravnih zanimivostih in čudovitih razgledih na okoliške kraje in hribe.  S Planskega vrha so se pohodniki po druženju in malici  spustili še do naravnega kamnitega mostu na Mežakli. Od tam smo se po enaki poti vrnili do izhodišča na Kočni.

Pohod so skupaj organizirali: Društvo Meteorita, RAGOR, Planinsko društvo Jesenice in Društvo upokojencev Jesenice. Je prvi pohod izmed sedmih načrtovanih v letu 2023, ki so vodeni in brezplačni izleti po Jeseniških hribih.

Tekst: Stane Arh

Foto: Benjamin Rot