Pohod po poti meteorita

5. Pohod Po poti meteorita jesenice

 

V sklopu 6. festivala znanosti in fantastike Meteorita 2022, bomo tudi letos organizirali že 5. ponovitev pohoda na mesto padca meteorita Jesenice na Mežakli.

VABILO NA POHOD

Več informacij o pohodu.

𝐍𝐚 𝐩𝐨𝐡𝐨𝐝 se 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐡𝐨𝐝𝐧𝐨 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐢𝐭e 𝐧𝐚 𝐦𝐚𝐢𝐥 𝐢𝐧𝐟𝐨@𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚.𝐬𝐢

Ob prijavi pustite: ime, priimek, kontakt (telefon in/ali e-pošta), naslov in datum rojstva. Podatke bomo obdelovali izključno za namen dogodka (obveščanje o morebitni prestavitvi datuma, spremembe in obvestila o organizaciji, ipd.).

Več informacij dobite na:
𝐰𝐰𝐰.𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐢𝐭𝐚.𝐬𝐢 ali info@meteorita.si
* prireditev sofinancira Občina Jesenice

Pohod Po poti meteorita jesenice

 

Nad Jesenicami je 9. aprila 2009 ob treh zjutraj eksplodiral meteorit, ki je imel prvotno maso 300 kg in je v zemeljsko atmosfero priletel s hitrostjo 14 km/s.  Kosi meteorita, okoli 30 kg skupne mase, so se po eksploziji  razpršili po širšem območju Mežakle, velikem okoli 800 hektarov. Najdeni so bili le trije kosi v okolici Planskega vrha: prvi največji kos BOJO, s skupno maso 2,293  kg , sta 17. maja 2009 odkrila Jožef Pretnar in Bojana Krajnc, drugega, z maso 0,956 kg, je 27. avgusta  2009 našel Danijel Repe, tretjega z maso 0,361 kg, pa sta  21. junija 2009 našla nemška lovca na meteorite Ralph Sporn in Martin Neuhofer. Z znanstveno analizo so ugotovili, da je meteorit kamniti hondrit tipa 1,6 in  je krožil med Marsom in Jupitrom okoli 4,5 milijard let.  Meteorit Jesenice je šele enajsti meteorit v svetu, ki so mu lahko točno izračunali in določili orbito. S svojimi astronomskimi podatki predstavlja izjemen predmet v geološki dediščini Slovenije. Več o meteoritu Jesenice lahko izveste iz knjižice, ki jo dobite v Kosovi graščini, Gornjesavski muzej Jesenice.

V Sloveniji so bili doslej našli pet meteoritov: železov meteorit Avče (1908), hondrit Jezersko (1992), hondrit Jesenice (2009), železov meteorit Javorje (2009) in hondrit Novo Mesto (2020).

1. pohod po poti meteorita Jesenice 2018

Leta 2018 smo organizirali 1. pohod po poti meteorita Jesenice, katerega se je udeležilo 9 pohodnikov iz cele Slovenije. 

Foto:  Stane Arh

2. pohod po poti meteorita Jesenice 2019

Ob deseti obletnici padca meteorita smo organizirali 2. pohod Po poti meteorita, ki je potekal od Kočne do vrha Planskega vrha. Pohoda se je udeležilo 19 pohodnikov. Na letošnjem pohodu sta sodelovala tudi prva najditelja meteorita Bojana Krajnc in Jožef Pretnar ter Marjan Zupan, ki je takoj po prvi najdbi poskrbel za odlično dokumentacijo samega dogodka.

Tekst in foto:  Stane Arh

3. pohod po poti meteorita Jesenice 2020

V letu 2020 je bil tradicionalni pohod izveden šele 10. oktobra zaradi upoštevanja ukrepov za preprečevanja širitve korona virusa. Pohod je bil organiziran skupaj s pohodom “Potep po Mežakli”, v organizaciji Razvojne agencije Zgornje Gorenjske.

Na Kočni se nas je zbralo 27 pohodnikov in vreme je bilo odlično za hojo, nekoliko hladno, a sončno. Markacisti Planinskega društva Jesenice so pred pohodom uredili pot, postavili smerne table in jo opremili z markacijami. Ni več nevarnosti, da bi se na poti pohodnik izgubil v obsežnih gozdovih Mežakle. Pot je uhojena in prijetna, strma je le v začetnem delu nad Kočno. Na odprtih delih ponuja čudovite razglede na Karavanke, na Blejsko jezero z okolico, z roba Mežakle pa na Jesenice kot iz visokega balkona.

Tekst: Stane Arh, Foto: Miro Podgoršek

4. pohod po poti meteorita Jesenice 2021

Tradicionalni 4. pohod na mesto padca meteorita Jesenice smo izvedli 19.6.2021. Na pohodu je bilo prisotnih 33 pohodnikov iz vse Slovenije.

Pot se je pričela na Kočni, nadaljevala mimo Poljanske babe, planine Obranca vse do Planinskega vrha in mesta najdbe meteorita Jesenice. Tam se je skupina razdelila na dva, kjer se je prva vrnila na izhodiščno točko na Kočni. Druga skupina pa je nadaljevala pot po Mežakli do razgledne točke nad Jesenicami, partizanske bolnice in se vrnila do Podmežakle, kjer so pohod zaključili.

Letošnji pohod smo tudi posneli in si ga lahko ogledate TUKAJ.

Foto: Gregor Vidmar

VIDEO: 4. pohod po poti meteorita Jesenice – promocijski video

Snemanje in montaža: Grega Slivnik