Učna pot Po poti meteorita Jesenice

Tisočletja in milijarde

Zgodovina Jesenic sega najmanj tisoč let v preteklost. V darovnici nemškega kralja Henrika II. iz leta 1004, v kateri je Briksenškim škofom podaril blejsko posest, najdemo prvo pisno omembo naselja na območju današnjih Jesenic.

Med najstarejše najdbe z jeseniškega območja sodijo najdbe iz Jamnikovega spodmola na Kočni, ki jih je leta 1982 odkril domačin Pavel Jamnik. Te najdbe so zob rjavega medveda, kremenov odbitek, nekaj lusk kremena in koščeni izdelek, ki spominja na harpuno. Kdaj točno so se prazgodovinski ljudje zatekli v malo votlino, je težko določiti. Na podlagi oglja so najdbe umestili v srednjo kameno dobo – mezolitik med 6000 in 9000 leti pred našim štetjem.

Tisoč let je za marsikoga in marsikaj veliko, za zgodovino meteorita pa zagotovo ne. Starost meteorita, ki nosi ime našega mesta – Meteorita Jesenice, je ugotovljena na kar 4,5 milijarde let, kar pomeni, da je nekaj sto milijonov let starejši od planeta Zemlja. Meteoriti so zelo pomembni za znanstvenike, saj predstavljajo vzorce kamnin in mineralov iz časov nastanka našega osončja.

Vam je všeč kar ste novega izvedeli? Vabljeni na naslednjo točko, kjer vas čaka še več takih vsebin.

Uvod v Učno pot po poti meteorita Jesenice najdete TUKAJ.