Učna pot Po poti meteorita Jesenice

Neskončna neverjetnost

Glede na ogromno površino Zemlje in velikost meteorita Jesenice je neverjetno naključje, da je padel ravno na območje planote Mežakla. Samo okoli 5 odstotkov meteorjev doseže tla, verjetnost, da pade na neko območje, pa je približno enaka verjetnosti, da vam pade na glavo (približno 1 : 850 milijonom), kar pomeni, da imate dvakrat večjo možnost, da na loteriji zadenete glavni dobitek.

Mežakla se nahaja med Radovno in Savo Dolinko in je skoraj nenaseljena ter redko obiskana. Poimenovanje planote najverjetneje izvira iz latinskega imena In medio aqua, kar pomeni Med vodami, sčasoma pa je ime prešlo v Mežakla. Planota velik del leta meče senco na mesto v dolini.

Da danes lahko govorimo o meteoritu BoJo, gre zahvala predvsem najditeljema Bojani Krajnc in Jožetu Pretnarju, po katerih se prvi kos najdenega meteorita tudi imenuje. Našla sta ga 17. 5. 2009. Po zaslugi odličnih slovenskih astronomov je postal šele 11. meteorit na svetu z znano orbito pred padcem na Zemljo, kar ga uvršča med svetovne posebnosti.

Drugi veliki kos pa je našel Danijel Repe, ki ga je odkril več kot dva meseca po padcu na Zemljo. Meteoriti pa niso zanimivi zgolj za znanstvenike, temveč tudi za laike, ki najdene kose prodajajo zbirateljem in muzejem. Tako sta tretji kos meteorita Jesenice našla dva Nemca.

Vam je všeč kar ste novega izvedeli? Vabljeni na naslednjo točko, kjer vas čaka še več takih vsebin.

Uvod v Učno pot po poti meteorita Jesenice najdete TUKAJ.