Učna pot Po poti meteorita Jesenice

Poimenovanja

Ljudje predmete in kraje pogosto poimenujemo po njihovih značilnostih. Tako so Jesenice dobile ime po drevesu, nekoč zelo razširjenem velikem jesenu (lat. Fraxinus excelsior), ki je številnim staroselskim ljudstvom predstavljal drevo življenja in povezavo med nebom in podzemljem. Jesenice so nastale iz več vasi, ki so se združile pod skupnim imenom. Ta naselja so bila Plavž, Sava, Jesenice ali Murova ter Javornik .

Jesenice so bile sprva trg, mestne pravice pa so pridobile šele leta 1929, a so že v srednjem veku postale izredno pomembno železarsko središče, predvsem po zaslugi železove rude, ki so jo kopali v Planini pod Golico.

Po mednarodnih pravilih klasifikacije meteoritov ti ob odkritju dobijo ime po največjem mestu v bližini. Tako v seznamu meteoritov, odkritih na Zemlji, najdemo tudi meteorit Jesenice, enega od 12189 meteoritov do sedaj odkritih in enega od le petih odkritih v Sloveniji. Zadnje tovrstno odkritje je bilo po padcu meteorita 28. 2. 2020 v okolici Novega mesta, prvi kos pa je bil kljub velikemu številu očividcev odkrit 4. 3. 2020.

Vam je všeč kar ste novega izvedeli? Vabljeni na naslednjo točko, kjer vas čaka še več takih vsebin.

Uvod v Učno pot po poti meteorita Jesenice najdete TUKAJ.