Učna pot Po poti meteorita Jesenice

Enkraten!

V noči na 9. 4. 2009 se je nebo nad avstrijsko Koroško in Gorenjsko razsvetlilo, prebivalce Koroške pa je prebudil tudi močan pok, ko je meteorit pri padanju skozi ozračje z ogromno hitrostjo 14 km/s oziroma okoli 54000 km/h prebil zvočni zid. Meteoritovo ognjeno sled na nebu so videli tudi gasilci na požarni straži nad kamnolomom na Merci.

Kmalu zatem so se v Planini pod Golico pojavili nemški lovci na meteorite, profesionalci, ki iščejo tovrstne predmete za prodajo zbiralcem.

Ko to berete, imate občutek, da stojite na mestu, pa vendar se premikate s kar precejšnjo hitrostjo. Vrtite se namreč skupaj z Zemljo, ki se okoli svoje osi vrti s hitrostjo 460 m/s oziroma 1656 km/h na ekvatorju. Zemlja se hitro vrti okoli svoje osi, a mnogo hitreje potuje okoli Sonca. Zemljina orbitalna hitrost je 29,78 km/s oziroma 107208 km/h, kar pomeni, da bi razdaljo okoli ekvatorja premagali v sedmih minutah, razdaljo od Sonca do Lune pa v štirih urah.

Jesenice so zaradi svoje bogate železarske zgodovine prava posebnost, saj se lahko pohvalijo s tisočletno železarsko zgodovino in inovacijami svetovnega merila. Jeseniško železo in jeklo sta vgrajena v številne pomembne objekte po svetu, zlitina feromangan pa je v 19. stoletju omogočila razmah železniške infrastrukture. 1875 so na Jesenicah ustanovili tudi prvi metalurški laboratorij, leta 2016 pa je bil iz jeseniškega jekla zgrajen največji ledolomilec – Arktika.

Vam je všeč kar ste novega izvedeli? Vabljeni na naslednjo točko, kjer vas čaka še več takih vsebin.

Uvod v Učno pot po poti meteorita Jesenice najdete TUKAJ.