Učna pot Po poti meteorita Jesenice

Ne pozabite, imejte odprte oči

Na tem mestu je nekdaj stalo jeseniško letno gledališče na prostem, ki je do danes že utonilo v pozabo. Tako kot ljudje pozabimo na zapuščene objekte, v pozabo utonejo tudi takšna odkritja in dogodki.

Meteoriti pomenijo brezplačne in dostopne vzorce iz vesolje, ki so izjemne priložnosti za mnoge znanstvenike. Svoje znanje je na kosih meteorita Jesenice izpopolnjeval tudi Bojan Ambrožič (iz meteorita Jesenice je celo diplomiral), eden najbolj prepoznavnih in najbolj zaslužnih za vrsto odkritij.

Do danes je bilo odkritega zgolj 3,67 kg meteorita Jesenice, po ocenah znanstvenikov ga je po Mežakli raztresenega še okoli 19 kg, tako da ima prav vsak majhno, a nezanemarljivo možnost, da nad Jesenicami odkrije košček vesolja. Meteorit boste prepoznali po tanki, skoraj steklu podobni površini iz meteoritskega stekla, ki nastane ob padanju skozi ozračje, pri čemer se površina močno segreje. Če boste takšnemu kamnu približali magnetni kompas, se bo igla kompasa premaknila, saj je kamen rahlo magneten . V takšnem primeru najdbo zabeležite in o tem obvestite strokovnjake v Prirodoslovnem muzeju Slovenije.

Takšne najdbe je potrebno zaščititi za prihodnje rodove, sicer se kaj hitro lahko zgodi, da bi bilo na ogled naslednjega meteorita potrebno odpotovati tako kot na ogled prvega meteorita na Slovenskem − Meteorita Avče iz soške doline, ki je shranjen v Dunajskem muzeju.

Zaključili ste z zadnjo točko Učne poti po poti meteorita Jesenice. Čestitamo in upamo, da ste izvedeli kaj novega o našem meteoritu.

Uvod v Učno pot po poti meteorita Jesenice najdete TUKAJ.